Vattenindustrin – det självklara valet!

 

Att branschföreningen byter namn är en självklarhet för Göran Arnkil. Han tycker att namnet talar för sig självt och att namnet Vattenindustrin inte behöver någon ytterligare förklaring.

– ”Vi är ett antal industriföretag som har ett gemensamt uppdrag – att förse omvärlden med rent vatten till ett acceptabelt pris. För att klara det behöver vi en stark branschorganisation som för vår talan.”

Det berättar Göran Arnkil på Nordic Water AB. Han har länge varit verksam och drivande inom Vattenindustrin och som styrelseledamot en av initiativtagarna bakom namnbytet. Under hela sitt yrkesverksamma liv har han arbetat med vattenrening i någon form. Som VD för Nordic Water och sedermera delägare har han varit en frontperson i bolagets expansion internationellt.

– ”Efter många år som VD tyckte jag att det var dags att ta ett steg tillbaka och lämna över till andra. Men behovet av rent vatten växer ständigt och vårt arbetsområde är oändligt. Våra produkter och tekniska lösningar exporteras idag över hela världen. Mitt engagemang och intresse för problematiken att rena vatten, världen runt är fortsatt stor”, berättar Göran.

Gemensamma budskap
Göran betonar vikten av att ha en stark branschorganisation som kan forma gemensamma budskap och adressera dem till politiker och beslutsfattare. Branschen står inför en rad utmaningar som de olika instanserna måste lösa gemensamt.

”Först och främst måste vi förstå att rent vatten kostar pengar. Det har gått upp för många kommunpolitiker när de inser att vatten- och reningsverken måste renoveras och byggas ut i takt med att befolkningen ökar. På många håll krävs stora investeringar, som vi bara sett början på. Dessutom ställs vi inför ökade krav på rening av kemikalier och läkemedelsrester. Det är viktiga frågor som Vattenindustrin driver, men som kanske blir ännu tydligare när vi har vårt nya namn. Då slipper man ödsla tid och energi på att förklara vad vi står för utan kan gå direkt på frågan”, fortsätter Göran.

Lätt yrkesval
Göran hoppas att många unga människor ska inse hur otroligt viktig och intressant vattenfrågan är. Det handlar om människor, miljö och möjlighet att verkligen göra skillnad.

– ”Rent vatten kan vara skillnaden mellan liv och död, och den är lika viktig överallt på vår jord. Det är ett lätt yrkesval”, avslutar han.

Göran Arnkil