Flocazur erbjuder en ny innovativ cirkulär skalbar plattformsteknik för biologisk rening och fysisk-kemisk separation inom flertalet stora segment. Vi tog en pratstund med Ninni Antelme och Luc Antelme om deras innovation och vad de brinner för lite extra.

Flocazur erbjuder, en ny unik cirkulär plattformsteknologi för behandling av vätskor med en omfattande IP-portfölj, validerad av WIPO, där alla patentkrav betraktas som tekniska och industriellt tillämpliga nyheter. Flocazur-tekniken har framgångsrikt testats i flera industrisegment med utmärkta resultat.

– Flocazur-tekniken är en cirkulär biomimikteknik som omfattar fem väsentliga reningsprocesser i en enda reaktor av ny design för separation och omvandling av föroreningar, berättar Luc Antelme, kemist och processingenjör samt utvecklare av tekniken.

Metoden omfattar behandling av oorganiska och organiska föroreningar, återvinning av tungmetaller, olja, fosfor m.m. och ger sänkta energi- och vattenkostnader, färre tekniska steg och mindre underhåll. Tekniken är skalbar och kan integreras med andra teknologier eller utgöra en komplett behandlingsanläggning.

Ni räknas som mikroföretag och är nya medlemmar efter att Vattenindustrin tagit beslut om att aktivt stötta små och innovativa företag, berätta hur det kommer sig att ni valde att bli medlemmar?

– Som litet företag är det näst intill omöjligt att komma i kontakt med relevanta personer och avdelningar på större företag. Genom ett medlemskap i Vattenindustrin får vi tillgång till ett stort, omfattande och viktigt näringslivsnätverk av redan etablerade aktörer samt att vi dessutom kan få stöd i form av mentorskap. Ovärderlig hjälp för oss för att kunna växa snabbare!

Vilka frågor brinner ni på ditt företag extra mycket för?

– Miljöaspekten! Vi har ett stort miljöengagemang där det cirkulära tankesättet är grunden. Genom att Flocazurtekniken utnyttjar naturliga reaktioner i processen så mycket som möjligt sparar man både på vatten-, kemikalie- och energiåtgång. Samtidigt som man kan återvinna tungmetaller, olja, fosfor etc.

Vad anser ni vara Vattenindustrins viktigaste uppdrag?

– För att kunna möta stora utmaningar med ökande befolkningsmängd, klimatförändringar samt ständigt växande behov av vatten inom både jordbruk och processindustrin behöver man satsa på cirkulära plattformstekniker då vatten är en cirkulär resurs. Stora som små aktörer inom vattenbranschen har alla ett ansvar för att hjälpa till med att möta dessa utmaningar genom beprövad teknik och nya innovativa tekniker. Detta gör man bäst genom samarbete, många olika lösningar behövs för att möta många olika problem och utmaningar. Att kunna få många aktörer att samverka samt satsa på ny innovativ teknik är Vattenindustrins viktigaste uppgift.

Vad vill ni bidra med?

– Vi vill bidra med ett nytt sätt att se på hur en reningsteknik kan fungera och hur man kan optimera olika processer genom detta.

Vill du veta mer om Flocazur, besök deras webbsida >>

Vi hälsar dem varmt välkomna som medlemmar!